Om oss

Velkommen til Første Reis, beliggende i Hvalers vakre «hovedstad» Skjærhalden, rett ved havgapet. Vi er stolte av å kunne tilby våre gjester fersk fisk og kortreiste råvarer så langt det er mulig å få tak på.
Gjengen på kjøkkenet har en lidenskap for å lage mat med kjærlighet og omtanke, og vi tilbyr en rekke varierte og smakfulle retter. Noen er klassikere (som vår kjente fiskesuppe), andre er nye retter basert på sesongens råvarer. Tilbehøret plukker vi ofte selv eller kjøper fra bøndene i området, så langt det er mulig å få tak på.

Noe godt i glasset
Vinskapet vårt er full av snadder som vi har testet og smakt oss frem til. Vi har god erfaring med å plukke den riktige vinen til maten du ønsker deg. Du kan velge det vi foreslår i menyen, eller be oss om å anbefale en spesiell vin. Vinimportøren vår sørger for at vi alltid er oppdatert på det som rører seg i druenes verden.
Er ikke vin favoritten din, har vi også masse godt øl, brus og eplemost fra Líf Laga som du kan slukke tørsten med. I tillegg har vi lokale bær og frukt drikker, spør servitøren.

Gode opplevelser hele året – fra skrei og sild til vilt og vin
Fra påske til oktober har vi åpne dører hver dag hele uken. I lavsesongen ønsker vi velkommen fra torsdag til søndag. Kokken kan også åpne kjøkkenet hvis et lite eller stort lag ønsker å spise midt i uken. Det kan være en vennegjeng som vil møtes på bryggekanten, en rolig minnestund eller samling etter en dåp, hvor vi lager mat for store og små.
Det er mange smaker å oppleve når feriegjestene har migrert hjemover. Helt siden dørene åpnet i 2009 har vi satset på aftener. Vi ønsker å invitere våre gjester til noe helt spesielt minst én helg i måneden i lavsesongen.
Det er ikke få temaer som dekkes i løpet av året: Skreiaften, Hummeraften, Sildeaften, Viltaften (hvor du kan nyte Fredriks fangst!), Lutefiskaften og Vinimportørens middag. Så er det de evigpopulære aftenene som er dedikert til Damene og Herrene, og Honnøraften til ære for dem med sølv i håret som fortjener å bli gjort stas på.
Våre aftener tiltrekker gjester fra fjern og nær. Damenes og Herrenes aften er fullbooket året i forveien – så her lønner det seg å bestille tidlig.

Hjertelig velkommen!
Vi tror på å servere deg gode opplevelser, fra første smak til siste slurk. Våre vennlige ansatte gjør sitt beste for å sørge for at du føler deg velkommen og at du får en hyggelig og personlig opplevelse.

Takk for at du velger å besøke oss på Første Reis! Ta deg god tid og finn din favoritt i den fristende menyen. Vi lover at vi ikke skal skuffe deg.

Fredrik og Torild

HISTORIEN OM BUA
Sildefisket omkring Hvaler er omtalt helt tilbake til 1000-tallet. Silda har altså kommet og gått i perioder de siste tusen år. Forekomstene har variert fra ingenting, til eventyrlige fangster.
En av disse periodene, som har satt en del ennå synlige spor, startet i 1876. Da ble det igjen ble oppservert fetsild. Silda kom inn forbi Herføl, inn Gravningssundet og opp til Singløy. Hvor den ble fisket frem til 1879, men uten at det var mulig å avsette større mengder fisk. Prisene ble dårlige, og store mengder sild ble liggende å råtne på strendene. Noe ble solgt som gjødsel men til sterkt reduserte priser.
I 1880 økte igjen fangstene av sild, og eksperter fra Stavanger og Haugesundskanten kom for å delta i fisket. For at sildefangstene skulle kunne omsettes i større mengder, måtte silda saltes. Det ble derfor bygget sildesalterier, i og omkring Skjærhalden. Allerede i 1882 var det 19 salterier i drift i Hvaler. Deriblant ble Borholmens salteri bygget omkring 1880 på nordøstre spiss av Borholmen. Salteriet var bygget og eid av fire spekulanter (Jentoft, Capjon, Andreassen og Wahl). I 1892 ble salteriet solgt for kr. 5.000,- til brødrene Ameln (ABBA) i Stockholm.
De fleste salteriene fikk kort levetid, og forsvant omkring 1900 sammen med drømmen om at silda skulle vende tilbake. Flere store salterier ble solgt og revet. Borholmen salteri ble kjøpt av kjøpmann Harald Eilertsen, revet «planke for planke» og pakket som en flåte, hvorpå det ble slept til Skjærhalden og gjenreist i ca 1905.
Bygget ble den neste tiden nyttet som ishus, lager og butikk. Mange fiskere leide ogsæ redskapsboder i bygget , hvor de oppbevarte og reparerte fiskeredskapene sine. Noen bodde også i disse bodene for perioder. Det har som mange husker, også vært bensinstasjon, lensmannskontor og snekkerverksted i dette bygget.
Bygget ble i 1979 overdratt fra familien Eilertsen til Omar Eilsertsen, som igjen solgte til Hvaler båt og fergeselskap i 1994. Eiendommen ble deretter solgt til dagens eiere (Cardio Eiendom AS) i 2002. Bua inneholder i dag pizzarestauranten Vertshuset Skjærhalden og sjømatrestauranten Første Reis.
(Rett sør for fyret på Borholmen, står enda granittpilarene igjen etter salteriet, og vitner om den gang sildefisket var viktigste levevei på Hvaler.)
Vi håper dere får et hyggelig restaurantbesøk med god mat og drikke, her på Første Reis.
Fredrik og Torild